Witajcie Kochani. Powiedzcie, czy Wy też tak macie, że szukając nowych przepisów na słodkie wypieki i desery, zawsze kończycie na wypróbowaniu kolejnych pyszności od Pani Dorotki? :) Może to zasługa cudownych zdjęć, albo kwestia sprawdzonych przepisów, ale nie możemy się oprzeć, by nie tworzyć pysznych deserów z Moich Wypieków. Dlatego też dzisiaj przepis ( klik ) na delikatną tartę truskawkową, bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek oreo. Tarta truskawkowa, a dokładniej lekka i puszysta pianka po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
na masę:
300g truskawek (świeżych lub mrożonych jak u nas)
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
ok 2 łyżki żelatyny w proszku
300ml śmietany kremówki 36%
na spód:
300g ciasteczek oreo
60g masła
dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki, łyżeczka cukru pudru, kilka truskawek lub malin do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania spodu tarty. Umieść składniki w blenderze i zmiksuj je, aż otrzymasz jednolitą masę. Wybierz formę do tart, najlepiej okrągłą o średnicy 25 cm (my robiłyśmy tartę w takiej formie oraz w większej kwadratowej, wtedy zwiększyłyśmy odrobinę ilość składników) i wysmaruj ją lekko masłem. Wsyp do środka masę z ciastek i dokładnie rozprowadź, tak by masa pokryła także ścianki formy. Tak przygotowany spód włóż do lodówki na około pół godziny.
2. Do dużego garnka włóż truskawki (jeśli używasz mrożonych przed dodaniem pozostałych składników, gotuj je kilka minut cały czas mieszając), cukier oraz wlej sok z cytryny. Całość podgrzej mieszając. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Do gorącego sosu wlej lekko ostudzoną żelatynę - 2 łyżki żelatyny rozpuść w 1/4 szklanki wrzącej wody. Po dodaniu żelatyny mieszaj masę aż do momentu gdy zauważysz, że żelatyna całkowicie się rozpuściła.
3. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę, po czym dodaj ją do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na schłodzony spód tarty, wyrównaj i schowaj do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc by tarta dobrze stężała.
3. W oddzielnym naczyniu ubij na sztywno śmietanę, po czym dodaj ją do masy truskawkowej i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na schłodzony spód tarty, wyrównaj i schowaj do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc by tarta dobrze stężała.
4. Przed podaniem wyjmij tartę z lodówki i jeśli masz ochotę udekoruj ją bitą śmietaną - ubij 100ml śmietany z cukrem pudrem i gdy osiągnie ona właściwą konsystencję przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj według własnego pomysłu.
Jaki fajny pomysł na ciacho! Zapisuję, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńTeż mam słabość do "tego" bloga;-) A ciasto bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńAle pyszności :-) o to jeszcze z moimi ulubionymi ciasteczkami :-) z chęcią spróbuje :-)
OdpowiedzUsuńmy nie lubimy tych ciastek, ale masa wyglada wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMNIAM! :-)
OdpowiedzUsuńO lala, jaki fajny przepis, i jak ciasto pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest po prostu piękne! Musi cudownie smakować :D
OdpowiedzUsuńu mnie jest podobnie, Moje Wypieki skuszą mnie zawsze jakimś przepisem:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńCudowny, lekki deserek :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę kusząco, szczególnie truskawkowa pianka mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym podwójna porcję !
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie, szczegóły u mnie na blogu :)
Pomysłowi i efektowny sposób na pyszny deser.
OdpowiedzUsuńCudna Wam wyszła :)
OdpowiedzUsuńBędę robić wersje malinowa:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:-), pyszny deser:-)
OdpowiedzUsuńjordans
OdpowiedzUsuńkobe shoes
golden goose sneakers
jordan shoes
supreme new york
curry shoes
fear of god essentials hoodie
golden goose sneakers women
off white clothing
jordan 1